HTML

Megjelent novelláim

Friss topikok

Linkblog

Rényi Anna: Novellák c. kötet - Estike

2010.02.23. 17:21 Rényi Anna

 

E S T I K E
 

 
           Beesteledett. A nagyváros utcáin, egész napi kánikula után tüzeltek a járdák, házfalak, mint a jól befűtött kemencék. Ezer reklám ragyogott, a sárga villamosok sápadt fénybe öltöztették ablakaikat, a karcsú kandeláberek fényei is kigyúltak a parkban. Fojtogatón meleg levegőben valami édes, erős illat terjengett. Egy öregember ült a parkban a padon, s nagyokat szippantott a levegőbe.
- Estike ! - motyogta aztán hitetlenkedve - Hogy került ez ide ?
Elfordult az illat irányába, s kutató pillantást küldött a bokrok közé. A kis virág ott lapult a közelében, apró virágai kikandikáltak a termetes bokor mögül. Mindketten idegenek voltak abban a környezetben. A kiskertek kedvelt virága éppúgy, ahogy a gyűrött arcú, ősz öregember. Aki látó szemmel ment el a padja előtt, igencsak elcsodálkozott, annyira nem illett a jövő-menő városi emberek közé. A nagy meleg ellenére nyakig begombolt kabátkát viselt. Olyanformát, mint amilyet az idős parasztemberek hordanak népviseletként a délalföldi falvakban. Fekete volt rajta minden, kicsit avítt, színehagyott fekete. Mellette pihent a kalapja a pad ülőkéjén, sok évet megélt, viseltes volt már az is. Ült az öregember a padon, s az estikéhez beszélt.
-Idehozott a kósza szél?...  Megkapaszkodtál, gyökeret eresztettél. Még szerencse, hogy nem néztek gyomnak, nem téptek ki tövestől... Neked jó, mert tudatlan vagy ! - mondta nagyot sóhajtva, s szomorú hangon folytatta - Nem tudod, hogy élhetnél máshol is, csendes kis falucskában, portújkák és szegfűk között... Nekem is volt estikém a kertben. Annak nem kellett szomjaznia. Na, várjál csak ! Majd hozok én neked valahonnan egy kis vizet... - mondta, s felemelkedett.
Indult volna vizet keresni, de a park apró kavicsokkal borított útján két termetes rendőr tűnt fel. Visszahuppant a padra, s kezébe vette a kalapját. Forgatta aztán zavarában, míg elvonultak előtte. Csak akkor sóhajtott fel, mikor látta, hogy kifelé mennek a parkból. Korán lélegzett fel. A rendőrök megálltak, mint akik tanakodnak valamin, aztán visszafordultak. Mikor megálltak a pad előtt, az öregember nyugtalanul nézett fel rájuk. Fel is állt, mint aki éppen menőfélben van.
- Jó estét! - köszöntötte az idősebb rendőr - Levegőzünk?!
- Adjisten! Pihengettem egy kicsit.
A fiatalabb rendőr némi kötözködéssel a hangjában azt mondta:
- Aztán miért nem otthon pihenget, papa? Késő van már a nézelődésre.
Az öregember feltette a kalapját, s indult volna, de a fiatalabb rendőr hangja megállította.
  Mitől lett ennyire sietős? Ha már ilyen szépen összetalálkoztunk, mutassa csak az igazolványát!
- Nem követtem el semmi rosszat ...- tiltakozott halkan az öreg, de azért kigombolta a kabátkát, s elővette az okmányt. Az idősebb felé nyújtotta, mint aki nem bízik a fiatalban, s magyarázón mondta - Itt lakunk, abban a nagy házban, a park mögött. A fiaméknál vagyok. Ott a sarokban, ahol világítanak az ablakok.
- Ezt higgyük is el, papa? - kötekedett megint a fiatalabb, míg zseblámpa fényénél olvasták a bejegyzéseket. Utána azzal folytatta- Itt más áll. Hogy van ez akkor?
- Mondom, hogy a fiaméknál vagyok...- kezdte újra az öreg, s elcsuklott a hangja.
Az idősebb rendőr nyugtatón mondta:
- Semmi baj, bátyám, ha úgy igaz, ahogy mondja. Akkor csak mulasztást követtek el, mert nem jelentkezett be. Vagy csak vendégségben van?
Az öregember megrázta a fejét.
- Nem, végleg. Vagyis, úgy volt, hogy végleg itt maradok. De most már...,
- Most már nincs úgy? - csapott le rá a fiatalabb rendőr hangja - Talán bizony éppen most indult világgá?
Az öregember lehajtotta a fejét. A két rendőr összenézett. Az idősebb rátette kezét az öreg vállára.
- Mi a baj, bátyám? Beszéljen bátran. Miért üldögél ilyenkor itt? Nem jó a gyerekeknél?
Az öreg keserveset sóhajtott. Elnézett a kivilágított ablakok felé, s halkan dünnyögte, de így is hallatszott, hogy remeg a hangja.
- Ők nem tehetnek róla. Jót akartak. Azt akarták, hogy ne legyek egyedül, de nem lehet az öreg fát átültetni. Nem lehet.
A fiatalabb rendőr új ábrázatot öltött, még a hangja is megváltozott.
- Nono, papa! Azért nem kell ennyire elkeseredni. Neki ne menjen már a nagyvilágnak. Az én nagyszüléim is felköltöztek faluról, és ha nem is mindjárt, de azért megszoktak. Feljöttek utánunk, tudja?!
- Falusi vagy te is? - tegezte le hirtelen az öreg, s hozzátette- Nem gondoltam volna.
- Pedig az vagyok! - mondta a fiatal rendőr vigyorogva, s rákacsintott a társára - Járőrtársam is. Igaz, Pista bá?
A másik is mosolygott.
- Vagyunk egypáran, az biztos...Mikor hozták fel a gyerekek ?
- Van annak már egy hónapja is. Elvittek az állatkertbe, meg a vidámparkba. Egész nap meg egyedül vagyok. Ilyenkor se érnek rá. Mind rohan nézni a televíziót.
- Azért akar világnak menni? Mert ugye, azt akar?! - firtatta a fiatal rendőr, s leült a padra, mint akinek más dolga sincs.
Az öreg is leereszkedett, s felé fordulva mondta:
- Gondoltam, kimegyek a vasúthoz. Testvérhúgom azt mondta, hozzá mindig mehetek.
- Nem is szólt, bátyám, hogy eljött? - ült mellé most a másik is.
- Úgyse hallották volna meg! - sóhajtotta az öreg sértődötten - Lehet is azokkal beszélni!
- Hát arra nem gondolt, hogy megijednek ? Szeretik magát, ha egyszer azt mondja, hogy jót akartak. Így nem szabad eljönni tőlük...- mondta az idősebb komolyan, s rábeszélőn folytatta - Vissza kellene menni, és beszélni velük. Vagy mi beszéljünk velük inkább?
Az öregember szaporán ingatta a fejét, tiltakozott erősen.
-Még hogy rendőrt vigyek rájuk?! Becsületes emberek azok! Megijeszteni se akartam őket, de ha egyszer nem tudok megszokni.
Ezt már kétségbeesve mondta. A fiatal rendőr a kezére tette a kezét.
- Papa, hallgasson ránk. Menjen vissza szépen. Mondom, az én öregeim is így voltak vele, de aztán megszoktak. Meg, ha mondom! Már levetették a hacukát is. Ha látná őket, el se hinné, hogy nem városiak.
- Hova való vagy?
A fiatal rendőr tétovázott, aztán azt mondta:
- Az Alföldre... Ahova maga!
- Faluba?
- Abba hát. Egy egészen kicsi faluba...- mondta, s hirtelen mással folytatta. - Minek van ilyen erős illata? Érzi maga is, Pista bá? Valami kölnit dobhattak el, vagy a szép lányok sétálgatnak erre?! ...Na, mi lesz, papa ? Hazakísérjük?
Az öreg felállt, s újra nemet intett.
- Visszatalálok magam is. - mondta, s kezet nyújtott az idősebb rendőrnek, a fiatalnak meg azt mondta - Na, isten megáldjon! Üdvözlöm az öregeket.  Hanem, te aztán már jó régen eljöhettél abból a faluból, ha nem ismersz rá az estike illatára.
Az idősebb rendőrre rájött a nevetés, s elfordult kissé, a fiatalabb meg hebegve mondta:
- Estike?! Az volna?
Az öreg nem felelt, csak kalapjához érintette az ujját, s botorkálva elindult a park mögötti nagy ház irányába.

OOOOOO

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://renyi-anna.blog.hu/api/trackback/id/tr651784319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása